FREDRIK GLADER BLIR TAIFS NYA HUVUDTRÄNARE
Publicerad: 2022-04-02
Fredrik Glader blir TAIFs nya huvudtränare de två nästkommande åren.

Först och främst, grattis till ditt nya jobb Fredrik!

-Tusen tack!

Vem är då Fredrik Glader?

-En norrlänning, född och uppvuxen i malmberget, som är hockeyfostrad i Luleå Hockey. En familjefar, som har fyra barn, sambo och hund.

Vad har du sysslat med tidigare inom hockey?

-Jag spelade själv fram till 2005 på lite lägre nivåer, sen testade jag även på att spela utomlands. Efter det hoppade jag direkt över på tränarspåret, där jag började jobba inom Luleås organisation med pojkar födda 90. Sen har jag jobbat inom div1 hockeyn, både som huvudtränare och assisterandetränare och sen även som sportchef på herrsidan. Jag var sedan med och byggde upp damsektionen i Luleå hockey till en stark vinnande organisation. Har jobbat med Norrbottens TV-pucklag, varit sportchef i Modo Hockey och nu senast kommer jag ifrån Norge (Comet Halden) där jag har jobbat som huvudtränare.

Nu blir det hockeyallsvenskan, med smålandsskogens grönvita hjältar, hur känns det?

-Det känns otroligt kul, Otroligt inspirerande. Det ska bli väldigt roligt att komma ner och bekanta sig med orten, klubben och människorna i och runt om den. Jag har ett gammalt minne från Tingsryd när jag var där som spelare. Det var en fantastisk målsång, som etsade sig fast i mitt huvud även som motståndare, som jag satt och nynnade på i periodpausen (knallen i Dackehallen?). Så det känns fantastiskt kul att få komma ner till Småländskaskogarna.

Några tidigare erfarenheter av Tingsryd?

-Ja men först och främst kommer jag ihåg när jag var där och spelade en träningsmatch med Boro/Vetlanda för säkert 20 år sedan. Laget var heltaggade inför den matchen, men redan efter första perioden så stod det säkert fem eller sex-noll till Tingsryd. Men då i första periodpausen när alla var i någon typ av chockstämning, så var det någon som satt och nynnade på knallen i Dackehallen (skratt). Sen har jag farit ner med Modo Hockey ett par gånger och det har ju alltid varit tufft att komma ner till Tingsryd. Det har för mig alltid varit ett hårt arbetande lag och där man känner när man kommer ner att det finns en stark hockeykultur i att här jobbar man hårt för laget.

Hur spelar man om man spelar en Fredrik Glader hockey?

-Ja det är ju en klassisk fråga där alla tränare givetvis säger att man vill spela med fart och finnes. Men min grund har jag med mig från Luleå hockey, där det är det hårda arbetet och jobbet utan puck som måste skötas. Sen vill jag ju spela med fart och press och sätta ett högt pris på arbetsinsatsen. Sen är det viktigt att få alla att känna sig delaktiga i det och att man uppskattar arbetet man gör för laget. Sen vill man ju försöka äga mycket puck och ha en kreativitet i det spelet, men det finns ett stort värde i spelet utan puck och att man använder sin kropp och spelar rejält. Sen spelar givetvis spelarmaterialet roll i vilka möjligheter du har, men samtidigt så måste det finnas en bra arbetsinsats i grunden på denna nivå.

Hur kommer tiden fram till ispremiären i Augusti se ut för dig nu?

-Ja du (skratt), jag avslutade min säsong igår, så nu är jag är på väg hem från Norge för att träffa familjen. Sen sitter jag i dialog och planering nu, så jag hoppas jag kan komma ner till Tingsryd så snabbt som möjligt. Men tiden framöver kommer innefatta mycket planering och sen försöka få ihop en spelartrupp. Men först och främst ta sig ner till Tingsryd för att träffa alla och få till bra samarbeten som möjliggör att vi är startklara när säsongen väl drar i gång.

Utöver Fredriks tjänst som huvudtränare kommer han också att ingå i TAIFs nya sportgrupp. Gruppen kommer bestå av ett par personer från TAIFs styrelse, Fredrik samt en extern hockeykunnig person.

Tingsryds AIF
Diamant Partners