Intervju med Larry Pilut som nyss kritat på för 2 nya år

24 april 2019 10:25

Det står nu klart att Larry Pilut stannar i Tingsryds AIF även över hans 27:e och 28:e säsong. Larry kommer att återgå till sin tidigare tjänst som assisterande tränare men han kommer även få nya arbetsuppgifter i form av sportchef för föreningens ungdoms- och juniorlag.


Larry – du fick hoppa in som huvudtränare i A-laget redan efter 10 matcher in i förra säsongen. Ett nytt kontrakt i HockeyAllsvenskan blev resultatet efter minst sagt ett svårt utgångsläge poängmässigt. Vad har du tagit för lärdom av förra säsongens huvudtränaruppdrag?

Det är viktigt hur man får ihop laget, att laget mår bra. Jag var nöjd med att vi säkrade vår plats i HockeyAllsvenskan, men jag hade önskat lite mer. Jag hade gärna sett att vi hade klarat kontraktet lite tidigare. Huvudmålet var att vi skulle vara kvar. Jag hade dock som mål att vi skulle pusha om Playoff.

Beskriv dina känslor kring att nu fortsätta som assisterande tränare igen?

Spännande, vi står inför en utmaning. Vi har en bra grupp kring a-laget som vill framåt. Det känns spännande inför en ny säsong. När vi först gick upp nämnde vi vill att vi ville etablera oss i HA. Vi började med oerhört starka placeringar sen har vi haft ett par tuffa säsongen. Jag tycker dock att man kan säga att vi är ett etablerat HA-lag nu med 5 raka säsonger i den näst högsta serien. Vår målsättning är att fortsätta som HA-lag. Vi hör hemma där. Det är jätteroligt att jobba med att forma gruppen och föra den framåt. Jag älskar det här.

Du kan framöver även titulera dig som sportchef över ungdom- och juniorlagen, vad har du ambition med din nya tjänst?

Att skaffa en bra miljö för våra talanger. Hjälpa U16 mer att få fram fler egna produkter till hockeygymnasiet. Vi vill kunna förädla fler talanger och det krävs att vi höjer tävlingsmiljön på juniorsidan generellt. Min roll blir att ha en daglig kontakt med juniorerna. Med den uppstärkta sportsliga organisationen så kommer vi kunna ta hand om ungdomarna på ett bättre sätt. Vi kommer på ett helt annat sätt kunna sätta upp individuella upplägg för spelarna.

Vad ser du för potential i TAIF:s junior- och ungdomsverksamhet?

Stor potential. Min utmaning är att få fram fler egna spelare till vårt A-lag - initialt till en 3-4:e lina. Sen ger det möjlighet att plocka in mer spets till 1-2:a kedjan. Det är oerhört viktigt att få in fler TAIF-spelare i A-laget för att bygga vidare på TAIF-andan. Det är en stor utmaning men jag ser det absolut som att vi har en bra möjlighet att lyckas med detta. Vår målsättning är att juniorerna i ett tidigare skede ska få spela vuxenhockey via utlåning eller genom att träna med vårt A-lag. När spelarna väl kommer till att spela matcher med vårt A-lag så ska de veta vad som krävs för att prestera på seniornivå.

Larry du kom precis tillbaka från en 2 veckor lång resa i USA, tog du med dig några spännande erfarenheter därifrån?

Jag tar med mig hur de spelar där borta, men de erfarenheterna håller jag internt. Men man märker att spelarna här i Sverige har det ganska bra. Man ser mer människan här i Sverige än i USA. Vilket jag tycker är oerhört viktigt. En annan skillnad är att i USA måste man som spelare vara ännu mer noggrann med detaljerna. Mindre ytor och mer fart. Det finns oerhört många skickliga spelare där, men som sagt det är ett mycket tuffare klimat för spelarna.

Vi säger stort lycka till Larry och ser fram emot att följa ditt fortsatta framtåg i Tingsryds AIF