Imorgon får Tadeusz "Tadde" Niedomysl sin tröja i taket!
Publicerad: 2019-11-21
Nu på fredag den 22 november kommer Almtuna på besök. I samband med matchen ska som bekant Tadeusz ”Tadde” Niedomysl få sin tröja upphängd i taket i Nelson Garden Arena. Nedan pratar Göran Rundgren och Anders Jacobsson om Tadeusz.

På fredag när Tingsryd möter Almtuna kommer vi att hylla en TAIF-legendar. Tadeusz Niedomysl kommer att få sin tröja nr 19 upphissad i taket i Nelson Garden Arena. ”Tadde” som kom till Tingsryd från Gislaved 1971, spelade 15 säsonger, varav 4 i högsta serien.
Under åren 1992-1999 var han också sportchef och han var även ungdomstränare ett antal år.

Göran Rundgren Lessebo, stor Taifsupporter som följt Tingsryds AIF sedan slutet på 60-talet.

– Jag såg min första match år 1968 när Tingsryd kvalspelade mot Färjestad, då det fortfarande spelades på uterink. Året därpå blev det flera resor ner till Vämöhallen i Karlskrona, när Tingsryd spelade sina ”hemmamatcher” där. Sedan dess har jag följt laget.

Vad minns du från ”Taddes” karriär?

– Han var ju otroligt målfarlig. Jag kommer ihåg att jag träffade Rolf Härlin utanför Dackehallen när man värvat hit honom från Gislaved inför säsongen 71/72. Han sa att ”nu har vi fått hit han, Niedomysl.” Det kändes som om han visste att man gjort något riktigt bra. Han är en av de riktigt stora spelarna, som spelat i TAIF.


Anders "Pate" Jacobsson

Vilka var ”Taddes” styrkor som hockeyspelare?

– Han var väldigt snabb, stark och hade ett vasst skott, men som sagt, hans skridskoåkning var riktigt bra. När vi hade tekning i egen zon till vänster, brukade han ställa sig lite längre ut mot sargen. Om jag vann tekningen kunde jag bara lägga ut pucken längs kanten, så stack han direkt. Han var även duktig på att bryta in från kanten och gjorde en hel del mål på så vis, ibland åkte även målvakten med in i målet.

Han var även en riktig vinnarskalle vilket visades genom att man bland kunde få en lite mörk blick av honom när han inte fick en passning som han ville. Då sa man sa inte så mycket utan vi visste vad han menade. Vi satt bredvid varandra i omklädningsrummet under många år och vi kom väldigt bra överens.

Du och ”Tadde” bildade tillsammans med Roger Waldemar en fantastiskt framgångsrik kedjetrio under flera år, som gjorde väldigt mycket mål. Ni hade en ” variant” i powerplay som ni ofta använde er av?

– Ja, det var faktiskt Timo Saari och Seppo Laakkio, två duktiga finska backar som kom hit till Tingsryd som lärde oss den. De visade oss två alternativ och det fungerade mycket bra. En gång spelade vi en bortamatch mot Tranås där vi gjorde mål i powerplay 3 gånger i rad. De visste om vår ”specialare” men kunde inte riktigt försvara sig mot den. Till slut skrek de från båset: ”Nu kommer han, nu kommer han”. Sen hörde man ett ”neeej”, då låg redan pucken i mål.

Vi kompletterade varandra bra, vi hade egenskaper som passade ihop. Roger och jag var ju inte så snabba men vi var bra på annat. ”Tadde” hade ju sin kvickhet på skridskorna.

Varmt välkomna till hallen imorgon när "Tadde" får sin tröja upphissad i taket. Kom i god tid så att ni inte missar hyllningen! Vi får även besök av Tingsryds Skridskoklubb där två tjejer kommer att uppträda på isen. Vi ses på fredag!

Hanna Nilsson