Svenska Spel

Intervju med Magnus Sundquist

Publicerad: 2017-05-03 19:13

Det har nu gått ett tag sedan säsongen tog slut och förutom lite nykontrakteringar och förläningar av spelare händer inte så mycket. Då passar det alldeles utmärkt med ett längre samtal med vår tränare Magnus Sundquist, om säsongen som var, om säsongen som kommer och om allt däremellan. 

Beskriv säsongen som var med ett ord.
– Det får bli tre ord: upp och ner.

Och om du då ska gå in l det lite mer på djupet, nu med någon månads reflektion bakom dig?

– Totalt sett ar det ändå varit en bra säsong, det kan jag inte säga annat. Men det förhindrar så klart inte att jag är besviken över att vi inte lyckades strama upp spelet i slutändan. Att ligga tre, fyra i tabellen och sen glida ner för att vi inte hittar det där playoff-modet man behöver för att komma högt upp i slutet av en säsong, det är surt.

– På det stora hela var det en bra säsong. Framförallt när vi ser på våra förutsättningar jämfört med de hos flera andra lag. Men det tenderar ju att bli det sista som man kommer ihåg mest.

Var i upplever du att problemen låg, och när började det?
– Vi var inte där spelmässigt sista månaderna, inte alls som det såg ut tidigare under säsongen. Exakt vad det beror på har jag fortfarande svårt att säga. Vi hittade inte formtoppen och jag och tror att flera spelare peakade för tidigt. 

Nu när du ser tillbaka på den perioden, är det något som ni hade kunnat göra annorlunda?
– Det finns säkert mycket som vi hade kunnat göra annorlunda, både spelarna och jag. Samtidigt tycker jag att vi tre i ledarstaben prövande allt vad vi kunde och vi pusslade om en hel del. Vi försökte på olika sätt få våra bästa spelare att bli bra, men vi hittade inte riktigt något som fungerade.

– Det är svårt att sätta fingret på var det var, men det kändes som ett sökande långa stunder, framförallt på hemmaplan. Kanske letade man efter lösningar för mycket ibland, istället för att bara låta spelarna fortsätta köra på? Kanske.

Från din sida, är det något du ser tillbaka på som du velat göra annorlunda?
– Förtroende är något som alla spelare vill ha, men också något som ska brukas på rätt sätt. Jag tycker nog att det fanns ett antal spelare som inte gjorde det denna säsongen och jag kanske borde ha låtit det få mer konsekvenser. Det var kan ha varit ett fel som jag gjorde.

När ni befann er i en tyngre period pratade du mycket om att få spelarna att slappna av och bara spela. Är det så enkelt?
– Då låg vi fortfarande fyra i Hockeyallsvenskan, vi hade ingen egentlig press på oss och borde kunna vara stolta över det. Men vissa spelare tar sådant på fel sätt och börjar tumma på noggrannheten och detaljerna. Man kan inte nonchalera våra avtal och vårt hårda jobb och där var vi ibland för naiva. 

– Förra året vann vi ett 15-tal matcher med uddamålet, i år var det tvärtom. Det är inga tillfälligheter. Jag tror att ödmjukheten inte var lika stor, samtidigt som våra motståndare såg annorlunda på oss. Förra säsongen var vi nykomlingar, i år var vi ”succélaget” och ”topplaget Tingsryd”. Vi blev tagna på större allvar.

Förutom att du upplever att de andra lagen tog er på större allvar, tycker du att denna säsongen skilt sig från den första på några andra sätt?
– På flera sätt. Dels hade vi fler skador i år, något som gjorde att vi fick ordna med några stora rockader. Sen kändes det efterhand som att truppen kanske inte hade de där spelarna som gick in och gjorde skillnad mot slutet. Och det handlade inte om vilja, det bara blev så. 

– Många av oss hade allt att vinna första året, helt plötsligt var vi och vissa enskilda spelare erkänt bra och då blir man kanske lite övermodig. Men åter igen, jag känner att jag har sagt detta flera gånger nu, jag är ändå nöjd med säsongen som var. Vi får inte glömma att vi ändå placerade oss väldigt bra.

Nu är ni mitt uppe i att se över truppen till nästa år, hur ser det arbetet ut?
– Det är mycket telefon, mejl, spelarsamtal och scouting nu. Som jag ser det behöver vi få in lite mer karaktär i laget, det ska in lite tuffhet. Det är något jag tycker att vi har saknat i tuffa, täta matcher. Sen har vi fortfarande ligans, om inte minsta budget så en av de minsta. Det gör att vi inte kan göra så mycket när Leksand tar en Castonguay, eller Modo en Eriksson, det är den världen vi lever i. Då gäller det för mig, och oss som är inblandade, att hitta spelare som passar oss bra och det är ett hårt jobb som måste göras av mig, Tomas Bergstrand och Patric Larsson som också hjälper till med alla sina kontakter.

Hur är den här delen av jobbet, jämfört med när ni är på is?
– Väldigt annorlunda. Spelarna håller för det mesta igång själva, så nu blir det lite mer kvällar när man ställer klockan och kanske ska prata med någon i Nordamerika. Det är mycket tungrott arbete som tar mycket tid, men det är också kul på sitt sätt och en del som jag vill vara involverad i.

– Sommarträningen har vi folk som sköter, men det ska planeras och göras mycket annat som också är tränarens uppgift. Och så länge man inte har en sportchef anställd på fulltid så får man vara flera att hjälpas åt om det.

Hur ser du på sättet sommarträningen sköts nu mer?
– Det är många som går ifrån den kollektiva träningen till mer individbaserad, men där är inte vi än eftersom jag är väldig nöjd med Tobbe Nömgård och Agne Bergvalls sätt att förbereda laget. Deras träningssätt var ovant för mig till en början och jag hade en del synpunkter på det, men jag såg rätt snabbt att de visste vad de snackade om och spelarna säger samma sak.

Du nämnde tidigare ordet karaktär och det är ett ord som slängts runt en hel del både gällare nuvarande spelare i laget och för de ni nu tar in. Vad menar du när du säger karaktär och varför tar det en så stor plats?
– Det är ett ord jag gillar. Karaktär är att komma till träningen dagen efter en riktig skitmatch för egen del, och ändå komma och göra skitjobbet. Det är en stor skillnad på att vara en bra spelare i medgång och en bra spelare i motgång och jag vill leta upp de spelarna som gör det hårda jobbet och kan vara bra i motgång. Sen bommar man på det ändå ibland naturligtvis, men jag tycker ofta att det rätt snabbt lyser igenom vad det är för typ av spelare man har med att göra.

När ni byggde laget till förra säsongen lades mycket tyngdvikt vid att behålla en stomme med spelare från orten och med koppling hit. Ser du likadant på det i år?
– Jag hoppas att den ska finnas kvar och jag tycker att vi är en bit på vägen där redan. Samtidigt ska det sägas att likväl som jag tidigare sa att det inte fanns det där riktiga spetsen förra året så tycker jag att vissa spelarna som vi säger tillhör stommen också måste höja sig. Gör man det och är med och bidrar då vill jag mer än gärna se dem kvar.

Hur stor omsättning på spelare tror du det blir till nästa säsong?
– Det är svårt att säga eftersom vi är lite i händerna på vad många andra gör. Det finns sådana som har lämnat som vi ville ha kvar, men inte kan erbjuda det andra lag gör. Men ja, det lär nog blir runt eller strax över tio nya spelare skulle jag tro.

Att du blir kvar i två år till är klart sedan tidigare och det har vi redan pratat om. Men då det måste funnits intresse från en hel del andra lag, vad var det som fick dig att stanna?
– Det fanns så klart intressanta förfrågningar och dessutom några konkreta erbjudanden, men det är skillnad på dem två. Det var klubbar i SHL och Hockeyallsvenskan och fler andra ställen som frågade. Men mitt i säsongen ville jag spela klart säsongen först för att se var vi hamnade, samtidigt som jag hade en bra dialog med Tomas Bergstrand. 

– På det stora hela var det ett rätt enkelt beslut. Jag trivs här, jag gillar arbetsmiljön och känns helt enkelt rätt. Sen är det så klart kul att man blir uppmärksammad för ett bra jobb, men att stanna här har hela tiden känts rätt, så det var ett skönt beslut att ta.

Det är tidigt in ännu, men vad känner du inför nästa säsong?
– Jag är övertygad om att vi kommer ha ett slagkraftigt och hårt jobbande lag nästan år också, ett lag jag hoppas är revanschsuget från avslutningen på säsongen som var. 

Förutom det jobb som ska göras, hur kommer du tillbringa din sommar?
– Det kommer nog bli en del till i sommarstugan, men annars blir jag här i Tingsryd.

 

 
Daniel Wallin
 

Copyright © 2015 Tingsryds AIF

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB