Svenska Spel

Efter Nybro: "Jag fick lite av en chock"

Publicerad: 2017-08-28 22:32

TAIF kommer senast från en seger borta mot Nybro med 5–4. Två av Tingsryds mål gjordes av Mikael Frycklund, som än så länge den här försäsongen är den spelare som har gjort flest mål och han hoppas på fler.

Vad tyckte du om er insats mot Nybro?

– Jag tycker väl att prestationen var lite upp och ner, minst sagt. Det är lätt att det blir så när det blir flera matcher på rad, det är ett rätt intensivt schema. Men mot Nybro kommer vi ut i första och kör över dem totalt och leder rättvist med 3–0. Men efter det fick i alla fall jag känslan av att vi bara ville spela av matchen, vi tappade tävlingsinstinkten och jobbade inte hårt längre. Då är man sällan ett bra lag och då kan det vända fort.

– Ovanpå det fick de två lägen i fem mot tre och då kvitterade de sen kanske snabbt. I det läget är det rätt svårt för oss att bara trycka på en knapp och komma igång igen. Men jag tycker ändå att vi försöker i tredje och visar att det finns moral i gruppen i och med det. Men vi är fortfarande inte nöjda med insatsen.

Om du jämför Nyrbromatchen mot tidigare träningsmatcher, var placerar du den sett till er insats?

– Jag tycker att både Troja- och Nybromatchen var våra sämre än så länge. De första fyra matchen spelar vi ändå ungefär snarlikt, men mot Troja blev det precis som mot Nybro. Vi tar ledningen, de fick sitt straffmål och då fick de momentum. Skillnaden var att vi orkade vända mot Nybro.

Är liknande tapp något vi ska behöva vara oroliga för in i grundserien också?

– Absolut inte. Blir blir tyvärr så att det kan smyga sig in en känsla av att det ”bara” är en träningsmatch man spelar, vi har ändå tolv stycken under för säsongen vilket är en hel del. När vi sen får en så bra start också, med fyra segrar, då kommer känslan av att vi är ett jäkligt bra lag.

– Det är i de lägena det är farligt när om man inte lägger lika stor vikt vid insatsen längre om du tar ledningen. Därför tror jag det är bra att vi får de här förlusterna nu, där vi omedvetet slappnar av, då är det bra att vi får oss en kyss. Det är så vi lär oss ödmjukhet.

Din egen insats än så läge, hur känner du för den?

– Statistiskt sett har det gått bra. Jag har egentligen bara spelat fem matcher än så länge då jag åkte ut tidigt mot Karlskoga, men det är kul att det har blivit lite mål ändå. Det gör att man kan släppa ner axlarna lite, även om det bara är försäsongen än. Hade de här tolv matcherna gått och jag inte hade gjort något mål alls, då hade jag nog börjat fundera.

Är den känslan något som är lätt att ta med sig in i grundserien sen, eller börjar man om på noll då?

– Försäsong är försäsong, men du tar ändå med dig något form av mönster in och en form och ett system. Även om du inte vinner alla matcher är det bra att ta med sig några segrar in till starten. Ta förra året med Västerås, då förlorade vi alla våra sex matcher under försäsongen, sen torskade vi sex raka i inledningen av serien. Tolv matcher utan seger. Vet vi ens hur man vinner en hockeymatch var känslan hos oss då.

– I det läget snackade vi om att det bara var försäsong och att vi kommer steppa upp när det väl gäller, men där fanns ändå en känslan i bakhuvudet av att vi inte visste hur vi skulle vinna som et lag. Här i år är det helt annorlunda. Vi har ändå visat att vi kan vinna med ett bra målvaktsspel, ett solitt försvar framför dem och sedan bra fart och tuffhet framåt. Så även om vi inte har varit lika framgångsrika de senaste matcherna har vi ändå visat att vi kan vinna matcher.

Du och Daniel Öhrn har spelat alla matcher tillsamman än så länge. Hur är han att spela med?

– Riktigt bra, han är en smart center som är väldigt vass på att läsa av spelet och hitta passningar, en ganska komplett center skulle jag säga. Det känns som att vi har hittat något som vi kan bygga vidare på under säsongen och det är vad Magnus (Sundquist) också har sagt, att vi ska spela ihop.

– Sen ska vi hitta en tredjelänk också, nu har vi bytt en del men jag hoppas att vi till seriestart har fått spela tillsammans med en kille i några matcher för att verkligen hitta kemi, det är viktigt tycker jag.

Hur har träningen, spelet och hockeyn här skilt sig från till exempel Västerås där du var förra året?

– Jag ska vara helt ärlig och säga att jag fick lite av en chock när jag kom ner hit för att träna de första passen. Det är en helt annan fart här. Vi vill vända spelet snabbt och hålla det enkelt, allt för att flyga snabbt genom mittzon och skapa bra anfallslägen. Vi har en grund i detta som jag upplevde att vi inte hade i vårt spel förra året.

– Sen är försvarsspelet mycket mer strukturerat. Det syns tydligt på backarna, allt behöver inte vara så fancy. Det är många som tar ner spelet till det enkla och det är stort, man behöver inte alltid dribbla som sista gubbe. 

– Sen hur vi tränar är det med en stor skillnad kring. Det är väldigt bra när vi kör på is, alla tävlar hela tiden och Larry (Pilut) och Magnus håller det enkelt. De lämnar ett stort ansvar till oss spelare och det är viktigt enligt mig.

Försvarsspelet här är något som brukar framhållas av både tränare och spelare. Hur skiljer det sig från vad du är van vid.

– För det första så spelar jag som forward i år, jag har aldrig gjort det innan. Jag har alltid varit center. Den defensiva delen blir därför… inte lugnare, men det är ett helt annat ansvar. Du kan släppa lite på den biten för att spara energi i egen zon, se till att ligga rätt och spela smartare.

– Sen har jag aldrig varit den typen av spelare som har täckt speciellt mycket skott innan, det är inte direkt det jag är känd för om man säga så. Men här kände jag direkt, redan i första matchen när jag blockade två, tre skott, att det är så det fungerar här. Det ansvaret är inget du kommer undan med, då får du höra det.

När man tittar på spelarna i båset känns det som att ett blockat skott det som alltid ger mest klappar på axlarna och hejarop.

– Det är för att det är så jäkla viktigt, viktigare än vad man kan tro. Naturligtvis är det bra att göra mål och vara framgångsrika framåt också, men att kunna stoppa skott bakåt är en väldigt stor del av spelet. Kolla bara mot Troja, då släpper vi in två mål just från backskott. Kan vi få bort dem, då slipper vi styrningar och returer.

Du var inne på att du har ställt om från att spela center till vinge, hur har det gått?

– Jag har alltid fått höra att jag är en typisk center innan och att jag är duktigt på det, men det var förra året som jag fick höra att jag borde testa att spel som vinge. Jag tror att det var Niklas Lihagen som sa det, att jag då kan lägga mer fokus på det offensiva spelet, att jag med mitt skott kan komma närmare mål. Sedan dess har jag varit mer positivt inställd till det, jag har sett det som en ny utmaning för mig.

Vad upplever du som de största skillnaderna på positionerna?

– Den absolut jobbigaste positionen du kan ha är center, enligt mig. Har du varit i anfallszon och spelat i 30 sekunder och det sen är dags för backcheck, då är det ditt ansvar att jobba hem. Du har en skyldighet att ta din plats i egen zon. 

– Som jag ser det så är jag inställd på at spela vinge nu och vill försöka hålla mig till det så gott jag kan. Inte för att det spelar så stor roll, men mest för att jag vill få rutin på det. Och det känns bra och omställningen är inte jättestor, det är mest spelet utan puck jag får jobba lite extra med, att man jobbar hem rätt, positionerar sig rätt och säkrar upp ordentligt bakåt.

 
Daniel Wallin
 

Copyright © 2015 Tingsryds AIF

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB