Svenska Spel

"Jag hade velat vara i Tingsryd redan"

Publicerad: 2017-05-12 16:00

Medan fler nyförvärv och förlängingar presenteras inför nästa säsong tänkte vi börja göra en djupdykning bland de nya bekantskaperna i laget, här på hemsidan. På lite oregelbunden basis kommer ni att få hitta ett gäng intervjuer här då och då och vi börjar med vår kanadick, Mathieu Tossi... Twois... Tuss... ääh, ni fattar!

Karaktär, ett ledord för årets truppbygge. Det är också samma ord som ett av årets internationella inslag i a-lagstruppen, Mathieu Tousignant, använder när han ska beskriva sig själv som spelare. En kille som kommer till Tingsryd för att ta nästa kliv i karriären.

– Jag är från Sherbrooke i Kanada och har spelat hockey i stort sätt hela livet. Jag kan nog dra till med klassikern att jag bra nära lärde mig åka skridskor innan jag kunde gå. 

Så inleder Mathieu Tousignant när han ska beskriva sig själv. Uppvuxen i Kanada har han tagit sig igenom hela systemet i juniorhockey var under flera år en spelare som låg på gränsen mellan AHL och NHL, detta inom flera organisationer.

– Jag var i Dallas, Nashville och Calgary där jag var som närmast att få chansen i NHL i hos den sistnämnda av klubbarna. När jag kom så högt upp fick jag alltid rollen som något av en bråkstake och det var okej med mig för att få chansen, då jag vet att konkurrensen är stenhård.

Men han saknade den mer offensiva roll han haft under junioråren och som av en ren slump var det den han fick när han tog beslutet att leta sig över den stora pölen och mot Europa.

– Efter mitt sista år i Calgarys organisation hade jag kontraktsförslag från andra klubbar, men flera av mina vänner började gå till Europa så då började jag med fundera på det. Men jag det tog tid och jag fick inte några kontrakt. 

– Men så den 20 augusti ringde de från Ravensburg, samma eftermiddag signade jag kontraktet och några timmar senare sade jag hej då till familjen och satt på flyget till Tyskland, så det gick undan den gången, haha.

Där han han nu spelat i två lyckosamma säsonger, för både laget och för honom själv. De två säsongerna har slutat i en semifinal och en playoffplats till slutspel och för egen del har det blivit 46 respektive 45 poäng under grundserierna, vilket han blev poängbäst med i laget den senaste säsongen.

– Där fick jag verkligen chansen att leverera och plocka fram min offensiva sida igen. Det har varit två fantastiska år där och jag hade förslag på att stanna kvar ett år till. Men nu kände jag att det var dags för en ny utmaning och Sverige har alltid lockat, speciellt i och med att det handlar om spel i vad jag tror är världens bästa andraliga.

Sverige och Hockeyallsvenskan blir det också, detta i Tingsryd. Något han är väldigt glad över.

– Jag har kollat runt med spelare jag känner som varit i ligan och jag har bara fått höra bra saker. Ett litet ställe, men det passar mig perfekt, jag är en enkel kille. Så jag har bara fått höra bra saker om laget och om Magnus som tränare.

– Vi två snackade länge i telefon och har gjort, innan och efter jag signade med laget, en sån sak gillar jag och bara det ger ett bra intryck. Att ha så långa snack med tränaren som vi hade, det gör inte till vanligheterna kan jag lova.

När han ska beskriva sig själv som spelare återkommer också ett ord som använts flitigt tidigare.

– Character (karaktär)! Hela livet har jag jobbat hårt för att komma dit jag är och det är så jag är på isen också. Så arbetsviljan skulle jag säga är min viktigaste egenskap, intensiteten och en bra blick för spelet.

– Jag och Magnus pratade mycket om att laget ska tillbaka till mentaliteten än att man ska jobba hårdare och kommer bättre förberedda än de andra lagen. Det ska vara ett tufft lag som är tuffa att spela mot. Han väntar sig att jag ska ta en stor roll i laget med en hel del ansvar och det ser jag fram emot.

 

Han gillar också det europeiska spelsättet jämfört med det amerikanska, vilket han tillsammans med en stor rink har fått vänja sig vid under de två åren i Tyskland.

– Det är mer fart här i och med den stora isen, du får mer tid på dig och mer plats att åka på. I Nordamerika är det mycket att ta sig till rödlinjen, dumpa pucken och åk, här är det mer organiserat. Sen är det inte lyckat tacklingar här, eller fighting, men det är nog bra för mig för det har väl hänt att jag har kastat handskarna ett antal gånger innan, haha.

Nu väntar träning och skridskoåkning på hemmaplan under sommaren, tillsammans med lite extrajobb på flickvännens restaurang under helgerna, innan han kommer till Tingsryd i slutet av juli, en resa han redan ser fram emot.

– Nu kör jag på med en personlig tränare och några vänner sex dagar i veckan och vi börjar snart åka skridsko tillsammans. Men egentligen hade jag velat åka över och vara med och träna i Tingsryd redan, trots att det har gått två månader sedan jag slutade spela saknar jag det redan. Så det ska bli kul att få komma över.

Den viktigaste frågan till sist då, det som har diskuterats absolut mest bland supportrarna sedan du värvardes... hur ska ditt namn uttalas?

– Haha, ja du... jag har fått höra alla varianter under mina år som spelare så ni behöver inte vara oroliga för att säga fel, för jag är så van. Men det korrekta uttalet är Mattiö To-si-njäa (skribentens egna fonetiska tolkning).

 
Daniel Wallin
 

Copyright © 2015 Tingsryds AIF

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB