Svenska Spel

Efter Troja: "De var hetare än oss"

Publicerad: 2017-08-26 12:35

Efter en försäsong med idel segrar var det dags för den första förlusten för säsongen. Ärkerivalen och den för säsongen allsvenska nykomlingen Troja-Ljungby besegrade Tingsryds AIF med 2-4. Tingsryd tog ledningen med 2-0 men Troja kämpade sig sedan in i matchen och gjorde fyra mål på rad.  

Den alltid hårt arbetande forwarden Jacob Dahlström, som gör sin andra säsong för TAIF, gjorde matchens första mål. Först erövrade han, genom stenhård backchecking, pucken i defensiv zon för att sedan följa med upp i den efterföljande kontringen och sätta pucken.

Jacob, igår kom första förlusten för säsongen – hur kommer det sig? 

– Jag tycker att Troja var hetare än oss. De var först på pucken och mer sugna på att vinna. Fram till 2-0 spelar vi bra men efter straffen går vi ner oss och Troja får mer energi.

Ditt mål föregicks av hård backchecking och sedan ett kliniskt avslut på kontring – det måste vara det ultimata bytet i dagens TAIF?

– Det blev en väldigt lång åkning och det var skönt att göra mål. Mycket bra för självförtroendet. Som forward tycker jag att det är viktigt att ta ett stort defensivt ansvar med mycket backcheck. Det är lika viktigt som det offensiva spelet.

Det känns som att det blev lite grinigt under mittenperioden – var det mycket snack där ute på isen?

– Jag hade faktiskt förhoppningar om att det skulle vara mer derbykänslor. Det blev aldrig riktigt så hett som jag trodde det skulle vara och vi hade kunnat vara hetare. Men jag tror att det kommer att tända till rejält när det är tävlingsmatch.

Skottstatistiken slutade 39-19. Förra säsongen var vi det lag i Hockeyallsvenskan med mest skott mot oss. Hur kommer det sig?

– Ibland beror det på att vi inte är tillräckligt heta och det andra laget har mer press än oss, men inte alltid. Vi vill få till snabba spelvändningar och vi jobbar hårt med att styra motståndarlaget mot ytor där deras skott blir enkla att rädda för våra duktiga målvakter.

– Förra året gjorde vi många bra matcher och som vi vann men där vi ändå torskade skottstatistiken. Det hänger nog samman med vår spelstil och jag tycker inte att man ska stirra sig blind på den statistiken. Det viktiga är att ligga rätt om det blir press mot mål och ibland behöver man sjunka in.

– Därför är det också viktigt att täcka så mycket skott som vi gör. Att täcka skott ger otrolig energi till laget. I TAIF är det väldigt många spelare som är beredda på att täcka skott och enligt mina erfarenheter är det väldigt sällsynt att en så stor del av laget är beredda på att göra det. Vi ska fortsätta med det och sätta en ära i försvarsspelet.

Ni har spelat några matcher nu. Vad är din analys av läget jämfört med samma tid förra året?

– Förra året var jag skadad under stora delar av försäsongen och därför är det svårt för mig att göra en bra jämförelse. Men det känns som att alla nya spelare har kommit in i gruppen och jag tror att vi är en väldigt lätt grupp att komma in i, alla tar hand om varandra. Det är tidigt och svårt att säga någonting om spelet men som helhet tycker jag att försäsongen har varit positiv än så länge.

 
Robert Näss
 

Copyright © 2015 Tingsryds AIF

Produktion och drift: Sports Editing Sweden AB