Per Ljusteräng summerar försäsongen

17 september 2018 10:31


Smekmånaden är över…

På fredag startar HockeyAllsvenskan och jag tänkte passa på att berätta lite om min första tid i Tingsryd och Tingsryds AIF så här dagarna före seriepremiären mot Leksand. Förutom all säsongsplanering som vi tränare gör under vår/sommar och den egna delen av träning som gäller för spelarna så startade vi upp vår gemensamma träning i samband med Tingsryds marknad gick av stapeln i slutet av juli. Fint väder, mycket folk i byn och med alla spelare på plats inledde vi med tester, materialprovning och traditionsenlig lagpresentation i marknadstältet. Jag och Larry fick en chans att hälsa på alla och utbyta lite standardfraser med alla i och runt laget vilket kändes bra. Vi två samtalade en hel del under de första dagarna och känslan var att vi hockeymässigt fann varandra rätt fort. Vi har en gemensam syn på vad vi vill åstadkomma med TAIF men vi är två egna individer så vi tycker vi inte alls lika alla gånger men samtalar oss till en gemensam väg. Den tredje länken, målvaktstränare Sandberg hade fullt med sin egen målvaktsskola men honom har jag jobbat tillsammans med tidigare så vi känner varandra.

Onsdagen 1 aug gjorde vi så ispremiär inför ett par-tre hundra hardcore fans, riktigt kul. Jag hoppas att det var TAIF som tilldrog sig intresset och inte svalkan som NGA bjöd på. Första passet avlöpte utan några större incidenter och vi var igång. Då vi planerat att spela vår första träningsmatch den 15:e hade vi ganska lång tid för förberedelser och grunder. Det var en hel del nytt för alla att ta in med nya tränare, 13 st nya spelare och ett litet nytt upplägg för de flesta. Vår förhoppning är att vi ska klara av att spela med en mer offensiv tanke så vi behövde gnugga. Om det sedan blev så får framtiden utvisa.

Veckorna flöt på och till slut så var vi framme vid match mot Kalmar i Nelson Garden Arena. Med ganska stora förväntningar från oss själva äntrade vi isen, men matchen blev väl sådär. Vi vann med 2-1, hade mycket puck men liten verkstad. Mot KRIF borta några dagar senare segrade vi igen, nu med 3-2. Spelet såg lite bättre ut men fortfarande inte nära där vill vara. Vi fortsatte med en kombinerad tränings/matchvecka i sköna Säter uppe i Dalarna. Däruppe fick vi träna, äta och bo tillsammans och komma samman än mer som grupp. Jag tyckte det blev en jättebra och viktig vecka för oss. Två matcher klarade vi av, nykomlingen Västerås (seger 2-0) och Leksand (seger 3-2). Spelet blev ännu lite bättre och med segrar ökar tron på oss själva och det vi gör. Båda vinsterna var såklart sköna men segern mot Leksand där vi vände ett tvåmålsunderläge värmde litet extra. Nivån på de efterföljande träningarna visade också att vi tog åt oss matcherna på rätt sätt med (än) högre tempo och mer och tuffare fysiskt spel.

Jag vill också passa på att återigen tacka SSIF med Tomas Engström spetsen för hela arrangemanget runt vår vecka i Säter. Jättekul och väldigt tacksam över att allt gick i lås.

Tack också till Danne Granudd på Säters Stadshotell som stod för vårt boende och mat samt Säters kommun som lade isen i Kristinehov litet tidigare än normalt. Stort tack till alla!

Väl hemma igen var det en hektisk vecka som väntade med fotografering, möte med HockeyAllsvenskan och dubbla matcher. Vi tog emot KRIF (seger 3-1) i NGA och fick en liten reaktion efter Leksandsmatchen. Helt ok insats men ett litet steg tillbaka trots allt. Sedan följde match i Tyringe mot Rögle, fjärde matchen på tio dagar. Det slutade med storförlust, vi var bra med fram till sista tio minuterna i sista perioden där vi rasade ihop. Vi missade öppet mål och bytet efteråt avgör de definitivt. Sedan släppte lite väl lättvindigt tre till men bensinen tog slut efter två tuffa och intensiva veckor, vilket vi kan ha viss förståelse för i uppbyggnadsperioden vi befinner oss i. Första förlusten kom till slut men vi plockade med oss en hel del positivt trots förlust men såklart också lite negativt. Precis som det ska vara med träningsmatcher. Det heter ju så av en anledning.

Efter en långledig helg där batterierna laddades var vi redo för en ren träningsvecka som avslutades med vår sista träningsmatch mot Oskarshamn. Veckan innehöll även ett första individuellt samtal med varje spelare där vi under ca en halvtimme gick igenom det mesta som hänt hittills både på och utanför isen, hur framtiden ser ut samt lite individuella tips inför fortsättningen.

Kommande veckor ägnar vi åt repetitioner, samtal och powerplay. Vi hade bara övat powerplay under ett par korta sessioner tidigare men inför Oskarshamn ägnade vi två hela träningar med bara powerplay och det fortsätter. Själva matchen mot IKO blev ett platt fall för oss, vi saknade det rätta engagemanget och tävlingsinstinkten vi alla behöver för att kunna prestera på en godkänd nivå, tyvärr händer det ibland. Att det målmässigt var jämnt (2-4) är en liten tröst men vi analyserar, drar lärdom och går vidare. Vi avslutade försäsongen med två torsk så vi får gå på klyschan med dåligt genrep…

När vi sätter oss på bussen fredag morgon mot Leksand så är det ett laddat lag som åker upp för att verkligen tävla om poängen. Hur det gick vet vi vid 21,15 men oavsett resultat så ska vi ha gjort en bra laginsats som vi kan stå för. Övernattning och bussresa hem och sedan gäller hemmapremiär mot KHK på söndag, vilken vecka vi står inför.

Jag har haft en riktigt bra första tid i TAIF, samarbetet med alla runt laget har fungerat smärtfritt och jag och sportchef Bergstrand pratas vid dagligen. Jag har promenadavstånd till Nelson Garden Arena och varit en frekvent besökare både på Börjes och hos Lions. Alla jag har kommit i kontakt med har verkligen varit positiva och hjälpsamma vilket man tackar för. Känslan är också att alla i Tingsryd är involverade eller har varit involverade i TAIF på något sätt och med det också har ett genuint intresse hur det går för oss vilket är kul.

Som motståndare har jag varit i Nelson Garden Arena vid ett flertal tillfällen så det känns inspirerande att få vara en del av TAIF och slippa ligga med iskalla fötter mot elementet i varje periodpaus febrilt blåsande i händerna. Det är skönare på vår sida men det känns bra att veta hur motståndarna har det.

Laget har kommit samman på ett bra sätt både på och utanför isen och jag hoppas att alla trivs med hur vi tränar, spelar och driver laget. Utveckling av laget och spelet är en lång process som fortsätter över hela säsongen och vi kommer att bli bättre ju mer samspelta vi blir såklart. Alla blir mer bekväma i sina roller och förhoppningsvis kliver ett flertal spelare fram som matchvinnare vad det lider. Vi jobbar dagligen med att utveckla och snabba på processen så vi kan vinna lite hockeymatcher däremellan också. Vår målsättning är att placera oss topp-åtta vilket är rimligt men det kommer att krävas en hel del personbästa för att det ska bli en verklighet. Tillsammans med er ska vi jobba hårt för att uppnå det.

…och nu är smekmånaden över, dags att börja spela om poäng.

Vi ses i Nelson Garden Arena, välkomna

Med vänlig hälsning

Per Ljusteräng